Onthaal | Epicurien.be
Onthaal - keukenrecepten
Onthaal
  Franse | Engels  

ReceptenIngredientenRecepten zoekenkeukenrecepten rss feed
Zondag 20 mei 2018  
Onthaal > recepten Eend met appelsienen oftewel Canard à l'orange
 
01.01.2003 -gevogelte - eend

Eend met appelsienen oftewel Canard à l'orange

« 

Een klassieker, waarbij de licht zure smaak van appelsienen met eend een heerlijke mengeling creëren.

 » 
Type

hoofdgerecht - feestgerecht - gevogelte - eend - appelsienen - cognac - grand marnier

Moeilijkheidsgraad delikaat
Bereidingstijd 1 U 30
Sturen naar een vriend     Afdrukken     uuw commentaar geven

Ingredienten

voor 4 personen


1 eend van 1,5 kg
1,5 kg onbespoten appelsienen
1 ajuin
1 wortel
2 eetlepels cognac
2 eetlepels grand marnier
1 eetlepel witte balsamicoazijn
1,5 koffielepel Maïzena
80 gr boter
1,5 eetlepel olie
1 kruidentuiltje (tijm, peterselie, laurier)
peper en zout

Bereiding

  • Was 3 appelsienen. Schil ze heel dun en pers de appelsienen dan uit.
  • Kook de schil gedurende 5 minuten in kokend water. Laat de schil uitlekken en zet ze opzij.
  • De resterende appelsienen pel je met de hand. Verdeel de appelsienen in partjes en verwijder de witte pel en de pitjes.
  • Schil de wortel en de ajuin en snij ze in dunne reepjes (julienne).

Bereiding :

  • Laat 60 gr boter en een eetlepel olie smelten in een gietijzeren stoofpot. Bruin hierin de eend aan alle kanten.
  • Voeg er dan de ajuin en wortel aan toe en laat die even fruiten.
  • Giet er een beetje water bij. Kruid met peper, zout en het kruidenbuideltje. Zet het deksel op de pot en laat dit op een zacht vuur sudderen gedurende 45 minuten.
  • Giet er de Grand Marnier en de cognac bij en laat opnieuw sudderen gedurende 45 minuten.
  • Haal de eend uit de kookpot, wikkel hem in aluminiumfolie en plaats hem 10 minuten in de oven op 75°.
  • Zeef ondertussen de saus, voeg er dan de appelsiensap en witte azijn bij en laat dit 10 minuten sudderen op een zacht vuur. Filter de saus opnieuw.
  • Meng de Maizena met 2 eetlepels koud water en giet dit bij de saus.
  • Zet de saus terug op het vuur zodat ze aandikt.
  • Zet de saus dan opzij en hou ze warm.
  • Bak de partjes appelsien gedurende 1 à 2 minuten in een beetje boter.
  • Haal de eend uit de oven en snij hem in stukken. Schik het vlees op een verwarmde schotel, giet er wat saus over, leg er de partjes appelsien bij en versier met de appelsienschil.
  • De rest van de saus serveer je apart.

Suggesties

Als bijgerecht verkies ik gewoon gekookte aardappelen of eventueel gegratineerde aardappelen.


Vos Commentaires

commentaire 24 12 2009 - 22:31 par Rudy De Hon

klein beetje suiker maakt het m.i. lekkerder

Uw commentaar geven ...?
Uw naam *

Uw email *

Uw blog / website
De velden met een * zijn verplicht in te vullen

Om spam te vermijden zal uw email nooit zichtbaar zijn

Uw commentaar*


Gelieve deze code in het veld ernaast te hertijpen
 
 
Copyrights Wonderweb 2004 - 2008 - Haut de page