Onthaal | Epicurien.be
Onthaal - keukenrecepten
Onthaal
  Franse | Engels  

ReceptenIngredientenRecepten zoekenkeukenrecepten rss feed
Woensdag 21 Februari 2018  
Onthaal > recepten Foie gras met een wijn-en chocoladesaus
 
01.01.2003 -voorgerecht-foie gras

Foie gras met een wijn-en chocoladesaus

« 

Wees niet verbaasd, er bestaat ondertussen al een praline met foie gras dus waarom geen foie gras met chocoladesaus? Proef het eerst eens.

 » 
Type voorgerecht - feestgerecht - eendenlever - ganzenlever -foie gras - Muscat de Rivesaltes - Maury - wijn - chocolade - pure chocolade
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Bereidingstijd bereiding 45 min - rusttijd : 2 dagen
Sturen naar een vriend     Afdrukken     uuw commentaar geven

Ingredienten

voor 6 personen

1 foie gras van ongeveer 600 gr (eend of gans naar eigen voorkeur)
10 cl witte wijn - Muscat de Rivesaltes
30 cl rode wijn - Maury
15 gr geraspte, pure chocolade (minimum 70% cacao)

zeezout (grof en fijn)

zwarte peper en Kubebe peper

Bereiding

Maak de lever schoon (als dat al niet gebeurt is) d.w.z.
verwijder het vlies rond de lever zonder in de lever te snijden. Met een scherp mes snij je er de gal, grote aders en bovenliggende zenuwen uit. Zorg ervoor dat de lever niet uiteenvalt, probeer dus niet elk adertje of zenuw te verwijderen.

  • Snij de lever in blokjes van ongeveer 3 cm.
  • Leg de stukjes lever in een terrine.
  • Giet er de Rivesaltes, een halve koffielepel zwarte peper en een halve koffielepel fijn zout over.
  • Goed mengen en aandrukken in de terrine.
  • Bedek de terrine met plastiekfolie en druk deze goed aan zodat er geen lucht meer bij de lever kan.
  • Zet de terrine gedurende 1 uur in de koelkast. Haal de terrine uit de koelkast verwijder de plastiekfolie.
  • Plaats de terrine in een warmwaterbad (bain marie) aan 80° gedurende 10 minuten.
  • Haal de terrine uit het warmwaterbad en zet ze in ijskoud water zodat het koken onmiddellijk stopt.
  • Laat de terrine dan 2 dagen rusten in de koelkast.

Chocolade-wijn coulis :

  • Breng de Maury wijn aan de kook in een pannetje of een heet vuur.
  • Laat voor 2/3 inkoken en verwijder het pannetje dan van het vuur.
  • Meng er de chocolade onder totdat ze volledig is gesmolten.
  • Kruid met peper, zout en een beete Kubebe peper.

Opdienen :

  • Verwarm 2 lepels in warm water en lepel daarmee bolletjes foie gras uit de terrine.
  • Leg de bolletjes op een bord, strooi er grieszout over en teken er een streep chocolade-wijn coulis rond.

Suggesties

Serveer getoast rozijnenbrood, kramiek of cougnou bij deze bereiding.

Le plat d’accompagnera à merveille avec une tranche grillée de brioche aux raisins ou pour les belges du cramique ou du cougnou (cougnolle ou pain de Jésus). Si vous servez cette entrée pour Noël, profitez des cougnous de Noël.

Un vin de Banyuls pourra remplacer le Maury : Banyuls et chocolat forment un couple extraordinaire.

Wijn

Banyuls
Uw commentaar geven ...?
Uw naam *

Uw email *

Uw blog / website
De velden met een * zijn verplicht in te vullen

Om spam te vermijden zal uw email nooit zichtbaar zijn

Uw commentaar*


Gelieve deze code in het veld ernaast te hertijpen
 
 
Copyrights Wonderweb 2004 - 2008 - Haut de page