Onthaal | Epicurien.be
Onthaal - keukenrecepten
Onthaal
  Franse | Engels  

ReceptenIngredientenRecepten zoekenkeukenrecepten rss feed
Dinsdag 21 augustus 2018  
Onthaal > recepten Bretoense kreeft
 
01.01.2003 -hoofdschotel-kreeft

Bretoense kreeft

« 

Er zijn er die twijfelen aan de Bretoense origine van deze kreeft : maar het recept en de ingediënten worden wel degelijk in Bretagne gebruikt ...!

 » 
Type

hoofdschotel - feestgerecht - zeevruchten - schaaldieren - kreeft - tomaten - sjalotten - wijn

Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Bereidingstijd 30 minuten
Oorsprong Bretagne - Frankrijk
Sturen naar een vriend     Afdrukken     uuw commentaar geven

Ingredienten

voor 4 personen :

3 à 4 kleine Bretoense kreeften

4 tomaten

2 ajuinen
4 sjalotten

1 teen look
3 takjes platte peterselie

100 gr boter
1 eetlepel arachideolie
5 cl cognac
25 cl droge, witte wijn vb muscadet

Cayennepeper en witte peper

fijn zout

Bereiding

  • Pel en snij de sjalotten en ajuinen fijn.
  • Pel de tomaten, laat ze uitlekken en snij ze in kleine blokjes.
  • Pel en plet de look.
  • Laat de boter zacht worden en snij in kleine blokjes.
  • Verwijder de kop en de scharen van de kreeft. Breek de schaal van de scharen open, met een kreeftentang of eventueel met een hamertje. Snij de kop in de lengte in twee.
  • Stoof de sjalotten en ajuinen glazig in een pan op een zacht vuur met de olie en de helft van de boter.
  • Leg de verschillende stukken kreeft, staart,kop en scharen, in de pan.
  • Verhoog het vuur en bak de kreeften totdat de schalen goed rood zien.
  • Giet er dan de cognac over en flambeer. Zodra de vlammen gedoofd zijn verminder je het vuur naar een lage stand en giet je er de witte wijn bij.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg er dan de tomaten, look en cayennepeper bij.
  • Zet een deksel op de pan en laat dit 10 minuten sudderen op een zacht vuur. Roer alles regelmatig eens om.
  • Na 10 minuten haal je de kreeft uit de pan en leg je de stukken op een schotel in de oven op 50°.
  • Voeg geleidelijk de boter aan de saus toe. Klop de saus goed op zodat je een crèmige saus bekomt.
  • Giet de saus over de stukken kreeft, versier met versnipperde peterselie en dien onmiddellijk op.

Suggesties

Je kan de peterselie vervangen door dragon.

Wijn

Champagne of een krachtige chenin zoals een Savenières.
Vos Commentaires

commentaire 01 01 2010 - 16:43 par Tom De Clercq

super lekker; een heel geslaagde afsluiter voor het eindejaarsmenu.

Uw commentaar geven ...?
Uw naam *

Uw email *

Uw blog / website
De velden met een * zijn verplicht in te vullen

Om spam te vermijden zal uw email nooit zichtbaar zijn

Uw commentaar*


Gelieve deze code in het veld ernaast te hertijpen
 
 
Copyrights Wonderweb 2004 - 2008 - Haut de page