Onthaal | Epicurien.be
Onthaal - keukenrecepten
Onthaal
  Franse | Engels  

ReceptenIngredientenRecepten zoekenkeukenrecepten rss feed
Woensdag 21 Februari 2018  
Onthaal > recepten Sachertorte
 
01.01.2003 -dessert - sachertorte

Sachertorte

« 

Sachertorte werd uitgevonden door de Oosternijker Franz Sacher in 1832 voor de prins Klemens Wenzel von Metternich.

Ze bestaat uit twee lagen luchtige chocoladedeeg met daartussen een fijn laagje abrikozenkonfituur en een chocoladesaus.

 » 
Type Dessert - nagerecht - feestgerecht - taart - chocolade - sponscake - patisserie - abrikozen
Moeilijkheidsgraad gemakkelijk
Bereidingstijd bereiding 1U30 - kooktijd 35 min - koeltijd 3 u
Oorsprong Oostenrijk
Sturen naar een vriend     Afdrukken     uuw commentaar geven

Ingredienten

8 à 10 personen :

200 gr pure chocolade (min 70 % de cacao) in kleine stukjes gehakt
8 eierdooiers

10 eiwitten
120 gr zachte boter
1 koffielepel vanille-extract
mespuntje zout
180 gr suiker
120 gr gezeefde bloem
80 gr abrikozenkonfituur (gezeefd)


saus
:

90 gr pure chocolade (in stukjes gehakt)
250 cl scheproom
240 gr fijn kristalsuiker
1 koffielepel glucose
1 ei
1 koffielepel vanille-extract


gerei :

twee springvormen van 22 cm diameter en 4 cm hoog
eierklopper
klein pannetje

Bereiding

Sponscake :

  • Verwarm de oven op 180°. Beboter de 2 springvormen, leg een cirkel bakpapier erin en bestuif dit papier met bloem.
  • Breek de chocolade in stukken en leg deze in een kom die je in een warmwaterbad op een zacht vuur plaatst. Smelt de chocolade.
  • Klop de eigelen los en voeg er dan de gesmolten boter, chocolade en vanilleextract aan toe.
  • Klop de eiwitten met het zout op totdat het schuimt. Doe er dan geleidelijk de suiker bij en klop dit alles stijf.
  • Meng 1/3 van deze stijfgeklopte eiwitten met de chocolademix en giet dan deze mix bij de resterende stijfgeklopete eiwitten.
  • Meng dit alles voorzichtig en niet te lang met een spatel.
  • Giet dit in de springvormen en zet deze 25 à 30 minuten in de oven. Het deeg moet gerezen en droog zijn en als je een mes in het midden van het deeg steekt moet die er proper terug uit komen.
  • Ontvorm de taarten, draai ze om en verwijder het bakpapier.

Saus :

  • in een klein pannetje met een dikke bodem, meng je chocolade, room, suiker en glucose.
  • Zet dit op een zacht vuur en meng met een houten lepel totdat de suiker en chocolade volledig gesmolten zijn.
  • Zet het vuur dan op een gemiddelde stand en laat deze saus 5 minuten warmen zonder erin de roeren.
  • Doe een klein beetje saus in een glas gevuld met koud water. Als de saus een bolletje vormt is de saus klaar.
  • Klop een ei los in een kom, voeg daar 3 lepels chocoladesaus aan toe en meng.
  • Giet dit dan bij de resterende chocoladesaus in het pannetje.
  • Zet het vuur terug op een lage stand. Blijf de saus omroeren totdat ze blijft plakken aan de lepel.
  • Haal het pannetje dan van het vuur en giet er het vanilleextract in.

Afwerking :

  • Als de 2 deegcirkels goed zijn afgekoeld smeer je abrikozenkonfituur op 1 van deze cirkels en leg je er de andere cirkel bovenop.
  • Leg de taart op een grill en plaats de grill op een recipient vb een bakplaat of een schotel. dit recipient dient om de aflopende chocoladesaus op te vangen.
  • Giet er de chocoladesaus over en strijk deze gelijk met een metalen spatel.
  • Laat de taart zo rusten totdat de saus niet meer druppelt. Leg de taart dan op een bord, gebruik hiervoor 2 metalen spatels waarmee je de taart opschept.Zet de taart 3 uur in de koelkast.
  • Haal de taart 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast.


Suggesties

Probeer je taart 1 à 2 dagen op voorhand te maken zodat de génoise goed doordrongen is van de abrikozenkonfituur.

Vos Commentaires

commentaire 20 02 2012 - 18:20 par Sonja

ik heb hoofdpijn

Uw commentaar geven ...?
Uw naam *

Uw email *

Uw blog / website
De velden met een * zijn verplicht in te vullen

Om spam te vermijden zal uw email nooit zichtbaar zijn

Uw commentaar*


Gelieve deze code in het veld ernaast te hertijpen
 
 
Copyrights Wonderweb 2004 - 2008 - Haut de page