Onthaal | Epicurien.be
Onthaal - keukenrecepten
Onthaal
  Franse | Engels  

ReceptenIngredientenRecepten zoekenkeukenrecepten rss feed
Zaterdag 25 november 2017  
Onthaal > recepten Terrine van foie gras en morielje
 
01.01.2003 -388 terrin foie gras morilles

Terrine van foie gras en morielje

« 

Aarzel niet om een rauwe eendelever te kopen en deze zelf te bereiden, het is echt niet moelijk en veel goedkoper. En je zal zien dat de morielje paddestoelen zich heel goed verstaan met eendenlever.

 » 
Type

voorgerecht - feestgerecht - eendenlever - paddestoelen - morielje - wijn

Moeilijkheidsgraad gemakkelijk
Bereidingstijd

marineren : 12 u - kooktijd 45 min - rusttijd : 24 u

Sturen naar een vriend     Afdrukken     uuw commentaar geven

Ingredienten

voor 6 personen:


1 rauwe eendenlever  of ganzenlever (foie gras)
80 gr morielje (paddestoelen)
2 koffielepels fijn zout
1 koffielepel zwarte peper
8 cl Maury of rode Muscat de RIvesaltes (wijn)

Bereiding

  • Reinig de morielje.
  • Scheid de twee leverkwabben. Maak de lever schoon d.w.z.
    verwijder het vlies rond de lever zonder in de lever te snijden. Met een scherp mes snij je er de gal, grote aders en bovenliggende zenuwen uit. Zorg ervoor dat de lever niet uiteenvalt, probeer dus niet elk adertje of zenuw te verwijderen.
  • Bestrijk de leverkwabben met peper en zout en leg ze in een kom.
  • Giet hierover de wijn.
  • Bedek de kom met plastiekfolie en zet de kom gedurende 12 u in de koelkast.
  • Schik 1 kwab in een terrine en druk goed aan. Bedek de lever met een laag morielje.
  • Leg hierop de tweede kwab en druk opnieuw goed aan.
  • Sluit de terinne af met aluminiumfolie.
  • Plaats de terrine in een warmwaterbad en zet deze in de oven op 80° gedurende 45 minuten.
  • Haal de terrine uit de oven en verwijder het vet dat bovendrijft in de terrine. Hou het vet bij.
  • Bedek de terrine met een houten plankje waarop je een gewicht legt zodat de inhoud van de terrine goed samengeperst is en zo het overdadig vet eruit loopt.
  • Laat dit gewicht 2 uur rusten op de terrine.
  • Verwijder het gewicht en bedek de terrine met het gesmolten vet dat je eerder van de terrine verwijderde. Zorg ervoor dat de hele terrine bedekt is.
  • Zet de terrine 24 u in de koelkast alvorens te serveren.
  • Serveer de terrine met getoast brood.

Suggesties


Je kan de paddestoelen laten weken in een gele Arbois wijn. Deze wijn kan je ook toevoegen aan de marinade van de eendenlever.

 

Vous pouvez également laisser vos morilles tremper dans un vin jaune d’Arbois qui peut également être ajouté dans la marinade du foie gras.

Si je me souviens bien, Patrick et Ségolène m’ont également parlé d’un truc de chef qui consiste à placer la terrine dans un congélateur pour améliorer sa texture.

Vos Commentaires

commentaire 25 11 2008 - 18:41 par Pieter Verbraeken

goeiedag,

Uw recept lijkt me erg goed, doch heb ik een paar vragen bij enkele dingen in de bereiding.

Ik heb een gelijkaardig recept geprobeerd (dit was hetzelfde als het uwe, enkel zonder het marineren). Toch waren er enkele dingen die niet helemaal perfect waren bij het eindresultaat. Hij was goed te eten buiten het feit dat er toch nog kleine adertjes en velletjes bij zaten. Die velletjes zijn waarschijnlijk het vlies, in het ander recept zeiden ze dat die zou smelten in de au bain marie. Jammer genoeg was het niet zo, dus die tip van u neem ik in acht.

In uw recept zegt u ook dat niet alle kleine adertjes moeten verwijderd worden zodat de lever niet uiteenvalt. Wij hebben hier de grote aders en het kluwen dat eraan hing eruit gehaald, en hier en daar waren er nog hele kleintjes die bleven zitten, dus we hebben die laten zitten. Spijtig genoeg waren zij ook nog aanwezig, en dus was de paté niet iets dat gewoon smolt in je mond. De kleur van de terrine was ook niet mooi rozig, eerder grijs-rozig. Je kon niet zien dat het foie-gras was, het leek een gewone homp paté. heeft u een paar suggesties aub voor een perfecte afwerking?

Dank bij voorbaat
Pieter Verbraeken

Uw commentaar geven ...?
Uw naam *

Uw email *

Uw blog / website
De velden met een * zijn verplicht in te vullen

Om spam te vermijden zal uw email nooit zichtbaar zijn

Uw commentaar*


Gelieve deze code in het veld ernaast te hertijpen
 
 
Copyrights Wonderweb 2004 - 2008 - Haut de page