Onthaal | Epicurien.be
Onthaal - keukenrecepten
Onthaal
  Franse | Engels  

ReceptenIngredientenRecepten zoekenkeukenrecepten rss feed
Zaterdag 24 Februari 2018  
Onthaal > recepten Zwarte pens en spruitjespuree
 
01.01.2003 -hoofdschotel - worst

Zwarte pens en spruitjespuree

« Dit recept is m'n Achillespees. Stel je een donkere, koude winterdag voor en deze eenvoudige schotel  om je te verwarmen.  » 
Type hoofdschotel - worst - pens - zwarte pens - bloedworst - stoemp - puree - spruitjes - aardappelen
Moeilijkheidsgraad gemakkelijk
Bereidingstijd bereiding : 40 mn – kooktijd : 45 mn
Oorsprong Brussel - België
Sturen naar een vriend     Afdrukken     uuw commentaar geven

Ingredienten

voor 4 personen :

800 gr zwarte pens- bloedworst
500 gr aardappelen (bintje) geschild en gewassen
350 gr kleine spruitjes
2 dl room of volle melk
1 dl opgeloste fond van gevogelte                                        
100 gr zachte boter
zwarte peper en zout

Bereiding

  • Laat 50 gr boter smelten in een middelgrote kookpot op een zacht vuur.
  • Laat de spruitjes daarin stoven gedurende 3 à 4 minuten.
  • Voeg er dan de opgeloste fond van gevogelte aan toe en breng dit, al roerend, aan de kook.
  • Giet er dan de creme of de melk bij en breng dit opnieuw, al roerend aan de kook. Peper en zout naar eigen smaak en zet dit op een zacht vuurtje gedurende 10 minuten.
  • Ondertussen snij je de gepelde aardappelen in grote stukken en kook ze gedurende 15 minuten in licht gezouten water.
  • Vergeet de spruitjes niet uit de kookpot te halen na 10 minuten!
  • Breng de jus terug aan de kook en laat 1/3 verdampen, blijf wel roeren. Doof 't vuur en voeg er de spruitjes terug aan toe en zet even dit opzij warm.
  • Giet de aardappelen af en schik ze in een slakom. Voeg hier dan de spruites met saus bij.
  • Plet dit alles met een stamper of een roerzeef. Peper en zout indien je dit wenst. Als je de consistentie te dik vind kan je er eventueel wat melk aan toevoegen.
  • Blijf mengen met een houten lepel totdat je een stevige puree bekomt.
  • Snij de bloedworst in schijfjes van 1 cm. Laat 50 gr boter smelten in een grote pan.
  • Bak de schijfjes gedurende 4 à 5 minuten per zijde op een gemiddeld vuur en zorg ervoor dat de boter niet verbrand door het vuur te verminderen en wat langer te bakken.
  • Schik op een verwarmd bord enkele schjfjes worst en een goede portie puree.
  • Je kan er ook een appelcompote (lauw of warm) bij serveren.
  • Onmiddellijk opdienen.

Suggesties

Stoemp is een aardappel puree gemengd met een andere groente. Gaat goed samen met stoofschotels, vlees-en visschotels zoals : gegrilde worst, voge-zonder-kop, stoofvlees, lamsragout, lamsbout , tong, kabeljauw, enz...

In plaats van spruitjes kan je ook wortelen, prei of spinazie gebruiken om de stoemp te bereiden.

Puree kan je ook gemakkelijk terug opwarmen.

Uw commentaar geven ...?
Uw naam *

Uw email *

Uw blog / website
De velden met een * zijn verplicht in te vullen

Om spam te vermijden zal uw email nooit zichtbaar zijn

Uw commentaar*


Gelieve deze code in het veld ernaast te hertijpen
 
 
Copyrights Wonderweb 2004 - 2008 - Haut de page