Onthaal | Epicurien.be
Onthaal - keukenrecepten
Onthaal
  Franse | Engels  

ReceptenIngredientenRecepten zoekenkeukenrecepten rss feed
Zondag 20 mei 2018  
Onthaal > recepten Garnaalkroketten
 
01.01.2003 -voorgerechten - garnalen

Garnaalkroketten

« 

Garnaalkroketten zijn niet weg te denken uit de Belgische gastronomie. Belangrijk is dat je de bereiding 1 dag op voorhand begin en vergeet de gefrituurde peterselie niet.

 » 
Type voorgerecht - kroketten - garnalen - grijze garnalen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Bereidingstijd bereiding : 2 x 25 min (over 2 dagen) – Rust : 1 nacht - kooktijd : 15 à 20 min
Oorsprong België - Antwerpen - De Wilde Zee
Sturen naar een vriend     Afdrukken     uuw commentaar geven

Ingredienten


voor 20 à 25 kroketten

1 kg ongepelde grijze garnalen ( = 350 gr gepelde garnalen)
200 gr zeer fijn gezeefde bloem
2 eieren
200 gr zachte boter
35 cl volle melk
35 cl kookvocht van de schalen van de garnalen

2 pakjes paneermeel (chapelure)
1/2 blokje rundsbouillon
zout

zwarte peper

Bereiding

dag één :

  • Pel de garnalen en hou het garnalenvlees en de pellen apart bij.
  • Zet een pot op een gemiddeld vuur met een beetje water en kook hierin de pellen gedurende 5 minuten. Zet deze pot daarna opzij weg van het vuur.
  • Breng 1 tas water aan de kook.
  • In een tweede pot smelt je 100 gr boter en meng je dit met een half blokje rundsbouillon en gemalen zwarte peper.
  • Meng er geleidelijk aan de bloem bij, als je een glad mengsel hebt bekomen giet je er een beetje kokend water bij en meng dit alles opnieuw.
  • Zeef de gekookte pellen en giet het kookvocht bij de bloem-bouillon en roeren maar.
  • Je blijft roeren totdat je een stevige, niet lopende mix hebt en er belletjes aan de oppervlakte komen borrelen.
  • Zet het vuur af.
  • Giet nu ook de melk in de pot en roeren.
  • Klop 2 eigelen los en voeg deze toe aan de pot en .. roeren.Hou de eiwitten bij.
  • Het moet een stevige mix worden die niet van de je houtenlepel afloopt maar er dus aan blijft plakken. Hou een beetje van deze mix apart ingeval je dit later nog nodig mocht hebben omdat de mix toch nog te lopend is.
  • Meng er nu voorzichtig de gepelde garnalen bij met een houten lepel.
  • Giet de mix dan in een grote schotel en strijk het glad met een spatel. Zet de schotel ten minste 1 nacht in de koelkast.

Dag twee:

  • Strooi chapelure in een grote schotel.
  • Klop de 2 eiwitten goed los.
  • Neem een beetje garnalenmix en, met één hand, maak je eerst een bol die je dan door de chapelure rolt en vervolgens maak je er met je andere hand een kroketvorm van. Dus een buisvorm van 6 à 7 cm lang en 3 à 4 cm diameter.
  • Je maakt dus een bol met één hand en de kroketvorm met de andere hand. waarom: de pâte is namelijk plakkerig, als je de twee verrichtingen telkens met beide handen zou doen blijft er telkens een beetje pâte aan de handen plakken en zou je dus voordurend je handen moeten kuisen alvorens aan de volgende kroket te beginnen. Het vraagt een beetje handigheid maar 't is vel praktischer.
  • Rol de kroket in het eiwit en dan opnieuw in de chapelure.
  • Zorg ervoor dat de volledige kroket met chapelure is bedekt.
  • Leg alle kroketten gedurende minstens 1 uur in de koelkast.
  • Je kan ze nu eventueel ook invriezen voor later.

Bakken van de kroketten:

  • Verwarm het frituurvet tot 180°.
  • Bak er de kroketten in gedurende 5 à 8 minuten.
  • De kroketten goed laten uitlekken en snel opdienen.

Suggesties

In plaats van de traditionele gefrituurde peterselie en citroen zou je ook hele kleine kroketjes kunnen maken en die als hors d'oeuvre serveren met tandenstokkers om verbrande vingertoppen te vermijden.

Uw commentaar geven ...?
Uw naam *

Uw email *

Uw blog / website
De velden met een * zijn verplicht in te vullen

Om spam te vermijden zal uw email nooit zichtbaar zijn

Uw commentaar*


Gelieve deze code in het veld ernaast te hertijpen
 
 
Copyrights Wonderweb 2004 - 2008 - Haut de page